Sessió extraordinària per debatre les bases de futur del Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

L’acte es va celebrar a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

El passat 28 de novembre va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, una sessió extraordinària del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana.

L’acte va començar amb una conferència del Dr. Jacint Corbella sobre “Més de cent anys de Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana. Una visió analítica”” i va anar seguida d’una taula rodona per a debatre sobre les bases de futur dels congressos.

En aquesta taula van intervenir Ricard Guerrero, president de la Fundació Alsina Bofill; Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències; Rosa Estopà, professora titular de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra, i Àngel Llàcer, professor de Fisiopatologia Mèdica de la Universitat de València, actuant com a moderador Lluís Esteve membre de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona.

Fent un repàs a la situació actual es va parlar dels principals esculls que cal salvar per assegurar la continuïtat dels congressos, com és ara la disminució d’interès per part del col·lectiu mèdic del país per la seva pròpia llengua i el distanciament que es percep entre la cúpula de l’organització i les bases, sovint poc motivades.

Tenint en compte això es proposa refermar la pancatalanitat, fent participar persones de tot el territori on es parla la llengua catalana i potenciar la transversalitat de les disciplines, abraçant totes les ciències de la salut i la vida. Cal destacar el seu interès científic i social des d’una perspectiva humanista i holística.

També hi va haver acord en que cal seguir celebrant aquests congressos adaptant-los als canvis dels temps, fent-los més atractius i amb format més modern. S’ha de seguir defensant la utilització de la llengua catalana i involucrar els joves, tant professionals com estudiants universitaris, i mantenir la multidisciplinarietat del congrés, fet que el fa diferent de la quasi totalitat de congressos sanitaris, molt especialitzats.

Sessió extraordinària de l’Acadèmia

El proper dimarts, dia 28 de novembre, a dos quarts de set del vespre, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya acollirà una sessió extraordinària del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que es va celebrar a Manresa, els passats 20 i 21 d’octubre.

En aquesta sessió podrem escoltar la conferència “Més de cent anys de Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana. Una visió analítica”, a càrrec de Jacint Corbella, expresident de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Igualment se celebrarà una taula rodona per debatre el futur d’aquest congrés.

Celebració de l’acte:

Dimarts, 28 de novembre de 2017 a 2/4 de 7 del vespre
Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona

Podeu descarregar-vos el programa aquí

 

Pòsters i comunicacions guardonats en el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

El XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, en la sessió de clausura de dissabte dia 21 va reconèixer els millors pòsters orals i comunicacions que es van presentar en el decurs de les dues jornades:

 

 

  • El premi per a la millor comunicació del congrés va ser per a Pere-Joan Cardona Iglesias, de la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), que va presentar L’administració oral de Mycobacterium manresensis inactivat: l’eina definitiva per aturar la tuberculosi al món.
  • El premi al millor pòster del congrés se’l va emportar Queralt Bonet Rossinyol, que va presentar el treball final de grau de Microbiologia de la UAB Viroteràpia oncolítica: ús de virus per al tractament del càncer.

  • Premi a la millor comunicació del bloc 1: Tendències de futur des de la perspectiva dels professionals. Josep Fusté, Anna Riera i Helena Ris, de la Unió Catalana d’Hospitals.
  • Premi al millor pòster del bloc 1: El sociosanitari en el sistema de salut. Alba Oms, Cristòfol Ortega i Manel Valls de la Fundació Sociosanitària de Manresa.
  • Premi a la millor comunicació del bloc 2: Assaig clínic controlat sobre l’efectivitat del programa pacient expert-cat a l’atenció primària en el control de la diabetis tipus 2. Carme Boix de la Casa i Pere Roura Poch en representació del grup de recerca AC PPE-Cat® DM23.
  • Premi al millor pòster del bloc 2: Escola de salut de cardiologia, grau de satisfacció dels pacients. Núria Santaularia Capdevila,  Pilar Corzán Melgosa i Bàrbara González Batista. Fundació Althaia.
  • Premi a la millor comunicació del bloc 4: El projecte DEMCAT: una posada al dia de la terminologia mèdica catalana. Oriol Ramis Juan,  M. Antònia Julià Berruezo. Projecte DEMCAT i centre de terminología Termcat.
  • Premi a la millor comunicació del bloc 5:  Desenvolupament d’un model predictiu per descartar malignitat en pacients amb pèrdua de pes involuntària aïllada. Jordi Aligué Capsada, Jaume Trapé,  Josep Ordeig, Anna Arnau. Fundació Althaia.
  • Premi al millor pòster del bloc 5: Policonsum de substàncies en una cohort de joves de la Catalunya Central  (2012-2016) Eva Codinach Danes. Equip d’Atenció Primària Sant Quirze de Besora.
  • El premi de la viquimarató es va atorgar a la Xarxa de biblioteques del Bages-Berguedà-Moianès.

La nostra enhorabona a tots i totes!

Clou el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que ha deixat un llistó molt alt

. En la cloenda s’ha remarcat el paper que ha tingut la ciutat de Manresa i la Fundació Althaia per aconseguir que l’esdeveniment hagi estat un èxit

. El Dr. Miquel Vilardell lloa la figura del Dr. Lluís Guerrero com a president “de veritat” del Congrés

Avui s’ha clausurat el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que ha convertit Manresa en capital de la ciència i les humanitats durant dos dies amb la participació de destacades personalitats dels diferents territoris de parla catalana. En l’acte de cloenda, el Dr. Miquel Vilardell, copresident del Congrés i una de les autoritats rellevants de la medicina, ha remarcat la transversalitat d’aquest esdeveniment en el qual el català assoleix un paper important perquè “encara necessita que la cultivem”.
El Dr. Viladell ha volgut lloar la tasca que ha portat a terme el Dr. Lluís Guerrero que l’ha considerar del president “de veritat” del Congrés. Ha tingut paraules per destacar el paper i el suport de l’Ajuntament de Manresa, que ha estat representada per la regidora Mercè Rosich, i de la Fundació Althaia, com a imprescindible per fer realitat aquesta Congrés que “ha de tenir continuïtat”.
En un primer esbós provisional de conclusions, el Dr. Vilardell que ha deixat constància de la salut com una dret i una inversió i que cal mantenir la cobertura pública i universal. També ha remarcat que un dels temes importants abordats ha estat el de la necessitat de potenciar l’atenció primària i la medicina comunitària, així com la recerca.
Durant la jornada d’avui dissabte s’han escoltat ponències i comunicacions de personatges rellevants com l’epidemiòleg Dr. Antoni Trilla; l’escriptor i intel·lectual, Vicenç Villatoro; el divulgador en ciència i salut, Antoni Massanés; el metereòleg, Antoni Molina; l’expert en TIC de la Salut i exalcalde de Manresa, Joan Cornet; l’investigador, Pere Joan Cardona; l’ecòleg Josep Maria Gasol i una llarga relació d’experts.

 

En marxa el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

. La inauguració ha comptat amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patrícia Gómez

 

Aquest matí s’ha iniciat el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que se celebra per primera vegada a Manresa i que aplega unes 400 persones entre acadèmics, científics, professionals i estudiants de diferents àmbits. La situació actual de les polítiques de salut i la llengua als territoris de parla catalana és el tema de debat del Congrés, que s’allargarà fins demà al migdia.

L’acte inaugural ha comptat amb la intervenció del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, que ha fet un breu repàs dels congressos de metges i biòlegs de llengua catalana i el seu paral·lelisme amb la història de Catalunya. “En els moments fundacionals, els metges i biòlegs sempre hi han estat”, ha assegurat el conseller, que ha parlat de “fer un país de ciència i cultura en català”. L’envelliment, la cronicitat i la recerca són alguns dels reptes que, segons Comín, ha d’afrontar en l’actualitat el sistema de salut català, que està “a la cua pel que fa a despesa i al capdavant en qualitat”.

També han intervingut l’alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent; la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; el president de la Fundació Alsina i Bofill, Ricard Guerrero, i el copresident del Congrés, Lluís Guerrero.

Aquesta és la primera vegada que Manresa acull el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada l’any 1913 a Barcelona i que en la seva vintena edició pren especial relleu perquè la defensa de la llengua catalana i dels sistemes de salut d’aquests territoris continua essent un repte i una necessitat vigent.

La Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia, entitats organitzadores del Congrés, han preparat un programa d’alt nivell amb la participació de més d’un centenar de ponents de reconeguda trajectòria professional dels àmbits de les ciències de la vida i de la salut. Destaca la presència de Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes Sanitaris de l’OMS; Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, i Pere Joan Cardona, investigador biomèdic. Altres noms de relleu que prenen part en l’esdeveniment són Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3, entre molts d’altres.

Els consellers de Salut de Catalunya i les Balears inauguraran el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

. El Congrés, que tindrà lloc aquest divendres i dissabte, se celebra per primera vegada a Manresa i comptarà amb ponents de primer nivell.

. L’organització és a càrrec de la Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia.

Unes 400 persones entre acadèmics, científics, professionals i estudiants de diferents àmbits es trobaran a Manresa durant dos dies per posar a debat la situació actual de les polítiques de salut i la llengua als territoris de parla catalana. Serà en el marc del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que s’inicia aquest divendres, 20 d’octubre, i s’allargarà fins l’endemà dissabte. L’acte inaugural comptarà amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, i la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez, entre d’altres personalitats.

Aquesta és la primera vegada que Manresa acull el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada l’any 1913 a Barcelona i que en la seva vintena edició pren especial relleu perquè la defensa de la llengua catalana i dels sistemes de salut d’aquests territoris continua essent un repte i una necessitat vigent.

Més d’un centenar de ponents
La Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia, entitats organitzadores del Congrés, han preparat un programa d’alt nivell amb la participació de més d’un centenar de ponents de reconeguda trajectòria professional dels àmbits de les ciències de la vida i de la salut. Destaca la presència de Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes Sanitaris de l’OMS; Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, i Pere Joan Cardona, investigador biomèdic. Altres noms de relleu que prendran part en l’esdeveniment són Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3, entre molts d’altres.

El Congrés, coopresidit pel Dr. Lluís Guerrero i Sala i el Dr. Miquel Vilardell i Tarrés, posarà a debat quatre grans blocs temàtics:
· Orígens i finalitats socials dels models sanitaris dels territoris de parla catalana.
· L’atenció primària que volem.
· Medi ambient, globalització i salut.
· Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: més de cent anys.

Acte inaugural
La inauguració tindrà lloc aquest divendres, 20 d’octubre, a 2/4 de 12 del migdia al Teatre Kursaal de Manresa. Intervindran l’alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent; el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín; la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; el president de la Fundació Alsina i Bofill, Ricard Guerrero, i el copresident del Congrés, Lluís Guerrero.

Activitats culturals paral·leles al Congrés
A més del vessant acadèmic, el Congrés inclou una part cultural. El divendres dia 20 d’octubre, a 2/4 de 9 del vespre, la Polifònica de Puig-reig oferirà un concert al Teatre Kursaal que estarà obert al públic. La recaptació es destinarà al futur Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia.

La Polifònica de Puig-reig actuarà dins dels actes del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

La Polifònica de Puig-reig oferirà un concert en el marc del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que se celebrarà a Manresa la setmana vinent. L’actuació tindrà lloc divendres 20 d’octubre a 2/4 de 9 del vespre al Teatre Kursaal i està oberta a tothom. La recaptació es destinarà íntegrament al futur Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia.

La Polifònica de Puig-reig, un dels cors amb més prestigi de Catalunya, oferirà un repertori variat amb tres parts diferenciades. La primera serà de música catalana i inclourà, entre d’altres, la sardana Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, i la cançó popular Baixant de la Font del Gat, arranjada pel mestre Ramon Noguera. La segona, inclourà diferents fragments d’òpera, com “Va pensiero” de Nabucco de Giuseppe Verdi, i “O fortuna”, de la cantata Carmina Burana de Carl Orff. El musical Mamma mia d’Abba protagonitzarà la tercera part.

La direcció anirà a càrrec d’Emmanuel Niubó i Josep M. Conangla, que és també pianista de la formació. Intervindrà com a solista Carme Oliveras, que és doctora especialista en Medicina Interna.

Les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web www.kursaal.cat per un preu de 10 euros.

La Polifònica de Puig-reig
La Polifònica de Puig-reig va ser fundada l’any 1968 amb el nom de Coral Joventut Sardanista, en el sí de la colla sardanista del mateix nom. El 1987 va adoptar el nom actual.

Desenvolupa una intensa activitat a Catalunya, i també ha actuat a la majoria de països europeus, inclosos Rússia i Islàndia, així com a Israel, Mèxic, Filipines, Veneçuela, Estats Units, Canadà, Singapur, Malàisia, Colòmbia, Equador, Perú i Cuba. A l’Argentina i Xile, la Polifònica va acompanyar el president de la Generalitat de Catalunya en viatge oficial.

Des de 1969 fins a 2015 en va ser director el mestre Ramon Noguera. A partir d’aquell moment en va assumir la batuta el seu estret col·laborador durant 38 anys, el fins aleshores subdirector i pianista Josep Maria Conangla, i ara director principal. Actualment, Emmanuel Niubó fa les funcions de director musical.

El repertori de la formació berguedana, ampli i variat, inclou totes les èpoques i estils. L’any 1993, coincidint amb el seu 25è aniversari, li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Josep Figueras intervindrà al XX Congrés de Metges i Biòlegs

Aquest dijous passat el diari Regió7 es feia ressò de la presència de Josep Figueras al XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que se celebrà els propers dies 20 i 21 d’octubre a Manresa.

Josep Figueras és director de l’ European Observatory on Health Systems and Policies i presentarà una ponència sobre Els models sanitaris i la sostenibilitat.

Podeu llegir la notícia sencera a través d’aquest enllaç.

 

 

El XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana comptarà amb ponents de primer nivell

– El director de l’Observatori Europeu de l’OMS Josep Figueras; l’epidemiòleg Antoni Trilla i l’investigador Pere Joan Cardona, entre els ponents.

– El programa inclou un concert a càrrec de la Polifònica de Puig-reig, obert al públic.

El XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que se celebrarà per primera vegada a Manresa els dies 20 i 21 d’octubre, comptarà amb un programa d’alt nivell i ponents de reconeguda trajectòria professional. El Congrés, que té per objectiu principal la reflexió del paper de les ciències de la vida i de la salut en els territoris de parla catalana, aplegarà acadèmics, científics, professionals i estudiants d’aquests àmbits.

Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes Sanitaris de l’OMS; Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, i Pere Joan Cardona, investigador biomèdic, són alguns dels ponents que participaran en el Congrés, que tractarà aquests quatre blocs temàtics:

•           Orígens i finalitats socials dels models sanitaris dels territoris de parla catalana.
•           L’atenció primària que volem.
•           Medi ambient, globalització i salut.
•           Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: més de cent anys.

Altres noms de relleu que prendran part en l’esdeveniment són Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3, entre molts d’altres.

L’organització de l’esdeveniment, que es farà al Teatre Kursaal, és a càrrec de la Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia.

Actuació de la Polifònica de Puig-reig
A més del vessant acadèmic, el Congrés inclou una part cultural. El divendres dia 20 d’octubre, a 2/4 de 9 del vespre, la Polifònica de Puig-reig oferirà un concert al Teatre Kursaal que estarà obert al públic. Pròximament es posaran a la venda les entrades. La recaptació es destinarà al futur Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia.

Article al blog del Col·legi de Metges de Barcelona

El Col·legi de Metges de Barcelona es fa ressò del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana mitjançant un escrit en el seu blog.

En aquest escrit es posa en relleu la importància dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana a través del temps i en la defensa de l’ús del català en l’àmbit mèdic i científic.

També hi trobem un apunt sobre les publicacions que s’han generat arran d’aquests congressos, la figura del Dr. Jordi Gol i informació d’interès sobre la propera celebració del vintè congrés.

Podeu consultar l’article a través d’aquest enllaç